Vi kräver tjänstepension för alla sjuksköterskor inom vårdbemanning

16 000 kr per anställd. Så lite avsätts för majoriteten av den inhyrda personalen inom vården i tjänstepension varje år. Idag har endast 1 av 3 bemanningsföretag inom vården kollektivavtal, vilket innebär att ett stort antal av landets sjuksköterskor står inför en otrygg framtid. Det vill vi ändra på.

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har påbörjat en nationell upphandling av inhyrd personal inom vården. De konstaterar – som de flesta andra branscher och sektorer – att behovet av inhyrd kompetens i tillägg till den ordinarie är nödvändig för en långsiktig och hållbar vård. Målet med upphandlingen är att regionerna ska få bättre kontroll över inköpen och säkerställa kompetensnivå, leveranssäkerhet och kostnadsnivåer. Vi vill att SKR tar ännu en faktor i beaktning: Goda arbetsvillkor för den största gruppen inhyrd personal – sjuksköterskorna.

Vi bemanningsföretag som är anslutna till kollektivavtal avsätter i snitt 7,1% av lönen i tjänstepension varje månad. För icke kollektivanslutna ligger samma avsättning på 1,7 %. I faktiska summor innebär det att vi som är anslutna betalar ut i snitt 60 000 kronor per anställd varje år – medan de utan kollektivavtal endast betalar ut 16 000 kronor. Det är en skillnad på 44 000 kronor.

Nu kräver vi att alla sjuksköterskor som jobbar inom vårdbemanning framåt ska omfattas av kollektivavtal. Vi står upp för sjuksköterskornas trygghet och vill att vårdbemanningsbranschen ska göra en gemensam kraftansträngning för att kollektivavtal ska bli standard. Vi anser att alla vi företag som i dagsläget har kollektivavtal har ett stort ansvar i att vara goda förebilder gentemot branschen – ett ansvar som vi mer än gärna tar. Nu vill vi att resten följer efter.

Vi kräver att SKR tar sitt ansvar och i sin nationella upphandling tar med en kravställan på att alla leverantörer av vårdpersonal ska avsätta tjänstepension enligt kollektivavtalets nivåer. Genom att kräva att samtliga vårdbemanningsföretag som handlas upp av regionerna ska vara anslutna till kollektivavtal kan vi skapa en tryggare bransch – för alla. Dagens sjuksköterskor ska inte behöva bli morgondagens fattigpensionärer.

Krister Widström, Koncernchef, Dedicare
Malin Lindley Nord, VD, Sens Care
Per Christian Johansen, VD, Centric Care
Maria Berglind, Affärsområdeschef sjuksköterskor, Dedicare
Karin Made, Sverigechef, Centric Care

Läs hela pressmeddelandet här.

Intresseanmälan

Som konsult hos oss på Dedicare får du tillgång till ett brett urval av spännande jobb och bra förmåner i form av kollektivavtal, tjänstepension och mycket mer.  Vi är ledande i Norden på bemanning och rekrytering inom vård och socialt arbete. Det innebär att vi bemannar sjuksköterskor, läkare, socionomer, psykologer, handledare och chefer till olika typer av vårdgivare. Vi hjälper våra konsulter växa och utvecklas genom uppdrag på platser i Sverige, Norge, Finland och Danmark.

Är du nyfiken på att höra mer? Gör en intresseanmälan så hör vi av oss inom kort för att prata om vilka möjligheter som passar just dig.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.